POVESTIRI RELIGIOASE-PR.I.TRI View larger

* imaginile au caracter informativ

POVESTIRI RELIGIOASE - PREOT IOSIF TRIFA

O.D. PREOT IOSIF TRIFA *

Nou

10,00 lei

Modalitati de livrare
Livrarea produselor se poate face prin:
1. Ridicare sediu sau filiale: cost 0 ron;
2. Posta Romana: cost 15 ron;
3. Curierat: cost 20 ron;
Plata comenzilor se poate face prin:
1. Numerar: ridicare din sediu sau filiale
2. Ramburs: livrare prin curier sau Posta Romana
Returnarea produselor:
Daca nu esti 100% multumit de produsul cumparat, poti sa il returnezi in termen de 14 zile calendaristice din momentul in care ti-a fost livrat.
Contact:
Email: comenzi@carteadeaur.ro
Tel: 0269.216.677
 • CUVÂNT ÎNAINTE

   – La ediţia din 1927 –

   

  Au trecut patru ani de zile de când am început, prin gazeta «Lumina Satelor», o mişcare de însănătoşire sufletească şi de aducere a sufletelor la Mântuitorul şi la mântuire. Întru izbânda acestei munci am pus nu numai Evanghelia şi predica mea, ci am pus şi tot ceea ce credeam că poate ajuta lucrul Domnului. Am încercat să atrag în slujba Domnului şi poezia populară şi povestea, deoarece, atât poezia cât şi povestea sunt în firea poporului; fac parte din firea şi plăcerea lui. Ţinând seamă de acest lucru, am publicat în «Lumina Satelor» mai multe povestioare, încercând, şi pe calea aceasta, să intru cu învăţăturile Mântuitorului în sufletele cititorilor. Povestea e şi ea o hrană sufletească mai uşoară; este un fel de mâncare uşoară de „lapte“, despre care spune Apostolul Pavel că trebuie dată acelor care nu pot încă mistui învăţături mai grele.

  Am băgat de seamă că poporul a citit cu drag aceste povestiri şi i-a plăcut mult de ele. Faptul acesta m-a îndemnat să le strâng aici laolaltă, în această cărticică. Nu sunt iscodite şi făcute de mine aceste povestiri. Eu le-am strâns şi le-am prelucrat de prin diferite cărţi, reviste, gazete şi le-am slobozit în popor ca să facă şi ele slujbă pentru Evanghelia Mântuitorului. Cartea aceasta apare în ediţia a II-a (s-a tipărit a doua oară); este şi acesta un semn că e o carte ce se citeşte cu plăcere şi cu folos sufletesc.

  Fie ca aceste povestiri să poată ajuta şi ele multe suflete să iasă din păcate şi răutăţi.

   

  Sibiu, la 15 martie 1927

  Preot Iosif Trifa

  redactorul gazetei «Lumina Satelor»

  DRAGII MEI FRĂŢIORI
  ŞI IUBITE SURIOARE,

  Stând de vorbă cu fraţii voştri mai mari, mi-am adus aminte de una din tristeţile copilăriei mele. Toate introducerile la cărţi erau scrise aşa, ca pentru oameni mari, încât nu mai înţelegeam mare lucru din ele. Nu de puţine ori credeam că şi poveştile sau povestirile pe care le voi citi în carte sunt tot atât de greoaie. De aceea m-am gândit să vă scriu, ca unora tare dragi mie şi, mai ales, Domnului nostru Iisus Hristos.

  Povestioarele pe care, dacă nu ştiţi să le citiţi, vi le vor citi alţii, iar dacă ştiţi citi, le veţi citi şi altora, cuprinse în cartea aceasta, sunt cu adevărat minunate. Se-aseamănă cu jucăriile voastre, doar atât că nu au roţi şi nici rochiţe – precum au maşinuţele şi păpuşile –, ci au cuvinte şi propoziţii, au personaje unul mai frumos ca altul şi, mai ales, au ceva ce numai voi puteţi afla în ele. O linişte dulce şi un gust de cozonac aşa cum simţi fie la piciorul bradului, în aşteptarea lui Moş Crăciun, fie de Paşte când te găteşti să mergi la biserică.

  Poveştile acestea nu-s simple poveşti. Veţi afla în ele prieteni dragi, ca şi hoţomani puşi pe fugă, veţi afla în ele oameni deosebiţi care vi-L vor face mai prieten pe Dumnezeu. Poate că veţi citi seara, înainte de culcare, din ele sau poate la prânz, după ce-aţi venit sau înainte de-a merge la şcoală sau poate dimineaţa ca să vă bine-dispuneţi şi, mai ales, să-l luaţi coleg de joacă pe vreunul din „actorii“ poveştilor acestora. Oricând o veţi face, cartea aceasta se va bucura că paginile ei sunt mângâiate de mânuţele voastre. Poate că v-o va citi doamna sau domnul de religie în clasă sau poate că, neaflând-o el, i-o veţi dărui voi, de dragul colegilor voştri. Iarăşi se vor bucura paginile cărţii şi toate personajele care o alcătuiesc. Poate că o veţi citi când sunteţi bucuroşi – o, cât se bucură Maica Domnului şi Pruncul Cel Sfânt din braţele sale când sunteţi luminaţi de bucurie – sau poate că o veţi citi când sunteţi întristaţi – o, cât se întristează Maica şi Pruncul ei când sunteţi trişti. Nici la bucurie şi nici la tristeţe nu vă veţi afla singuri, ci cu Hristos Domnul, prietenul cel mai de treabă şi cel mai de ajutor pentru voi, pentru noi toţi.

  Gata. Vă las să citiţi mai departe. Rugaţi-o pe bunica sau pe bunicul, pe tati sau mami, pe vreunul din fraţi, dacă nu, să vă spună o poveste. Una doar. Şi dacă vă va plăcea încercaţi să aflaţi de ce vă place. Şi mergeţi mai departe.

  Copiii mei dragi, nu-i lucru mai întăritor pe lume decât citirea din Scripturi, citirea de pagini frumoase de literatură. Ştiu că vi-s picioarele gata de joacă – şi nu-i rău deloc asta – cum mai ştiu că unii din voi, mai ales „uriaşii“ ce-au început şcoala, aveţi multe teme. Din când în când să vă aduceţi aminte iarăşi de El, de Hristos, cel mai de treabă coleg de bancă. Cartea ce-o veţi citi vă va ajuta să-L vedeţi mai bine.

   

  Cu dragoste,

   Tăticul lui Costeluş.

   

  P.S.Pentru părinţi şi cei mari lucrurile sunt lămurite mai pe deplin – pe cât ne stă cu putinţă – în postfaţa cărţii.

   Acelaşi.

  și câteva gânduri din postfață:

  ROLUL POVESTIRILOR RELIGIOASE ÎN EDUCAŢIA CREŞTINĂ A COPIILOR ŞI TINERILOR

  ...Cartea pe care o propune Editura «Oastea Domnului» din Sibiu se-nscrie în efortul pe care mereu l-a făcut, de la înfiinţarea ei, Oastea Domnului în cadrul misiunii Bisericii Ortodoxe Române din care face parte integrantă. Un efort ce n-aşteaptă laudă de la nimeni, care acceptă critica, atunci când ea este constructivă şi care-şi doreşte materializarea în cât mai multe cărţi cu şi despre Dumnezeu pe masa oamenilor din popor, simpli şi cinstiţi în truda lor cea de toate zilele către Împărăţia lui Dumnezeu. Copiilor mai întâi. Şi mai apoi părinţilor, dascălilor din „biserica de-acasă“...

  Slăvit să fie Domnul, Povestitorul dintâi!

   

  Pr. Asist. Univ. drd.

  Constantin NECULA

   

  Sibiu, 21 noiembrie 2000

  – Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului –